Fyra nycklar till sportjobbet

StockholmOpen MalmöTriathlon EuropeanCup SportJobb Sportidealisten Idrottsvetare

Förra helgen var det Malmö Triathlon och European Cup i centrala Malmö. Två dagar innan blev jag tillfrågad att hjälpa till. Jag kan inget om triathlon, fast jag är väldigt tacksam för möjligheten som jag fick. Nu flera dagar senare har jag nya och färska erfarenheter från ett sportjobb och det hade aldrig varit möjligt om jag inte vågat nätverka och lära känna och träffat nya människor. Trots en intensiv helg som präglat resten av veckan vill jag nu dela med mig av fyra nycklar till kanske ditt drömjobb.

(Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar den här: Är idrotten jämställd?)

Möjligheten

Sportjobb växer inte på träd och speciellt inte avlönade sportjobb. Det finns över 600 000 ideella ledare i Sverige som lägger ner tid för att fler ska kunna träna och tävla i en idrott. För att du som jag ska kunna arbeta med sport gäller det att ta vara på alla möjligheter som ges. Jag har jobbat både ideellt och avlönat med sporter som jag både är intresserad av och mindre intresserad av. Det har helt enkelt handlat om att ta vara på möjligheten och skaffa erfarenheter som kan leda till framtida drömjobbet.

Erfarenheter

På tal om möjligheter till erfarenheter, där har jag varit tacksam för de chanser som dykt upp på min resa. Allt i från att jag kunde arbeta ideellt på Nordea Masters, Stockholm Open till praktik på fotbollsappen Tonsser eller för den delen avlönade arbeten på fotbolls EM eller Ishockey VM. Dessa och flera möjligheter till har hjälpt mig på vägen och berikat mig med flera gedigna erfarenheter som kommer bra till användning nu och framöver. Mycket är upp till dig, det krävs att du vågar testa på nya erfarenheter och sporter du inte kan.

 

Våga

Att våga testa på något nytt är något jag gärna gör med det mesta, allt från olika maträtter till sportjobb. En sak jag intalar mig själv är ”du vet inget förrän du har prövat, hellre tacka ja och veta att det var inget för dig än att tacka nej och aldrig veta vad du gått miste om”. Jag menar att du och jag måste väga testa nya saker i livet. Du vill inte blicka tillbaka och ångra en möjlighet du inte tog. Att våga ta nya möjligheter leder alltid till erfarenheter du kan dra lärdom av.

Nätverka

En sak som jag fick höra mycket under första åren på Sport Management utbildningen var, ”ni måste nätverka”. I början kände jag att det inte behövdes. Fast i själva verket vågade jag inte riktigt tro på det eller förstod vad som skulle vänta runt hörnet när jag väl vågade ta möjligheten att lära känna andra människor inom sportbranschen. Även om du inte kan få hjälp eller hjälpa personen idag, kan ni någon gång senare stöta på varandra och erbjuda varandra hjälp. Jag har idag en kul och hedrande roll i EASM (den europeiska föreningen för Sport Management) som studentrepresentant och det är mycket för att jag vågat ta kontakt med nya och okända människor. Eller för den delen, hade jag inte nätverkat med nya studenter från mitt universitet så hade jag aldrig fått chansen att arbete på Malmö Triathlon och European Cup och få hissa upp svenska flaggan till Lisa Norden.

Sportidealistens Lärdomar

Jag brinner för att hjälpa andra att hitta sitt drömjobb inom sport. Det finns så mycket jag vill berätta om när det kommer till tips och lärdomar för att arbeta med sport. I veckans inlägg har jag berättat om hur jag själv har gått tillväga och hur jag gör för att ständigt arbeta med sport. Fyra nycklar till sportjobbet handlar för min del om att ta möjligheten, skaffa erfarenheter, våga ta steget och nätverka.

Inledningsvis har jag nyligen varit med på Malmö Triathlon och European Cup och detta var en möjlighet som dök upp två dagar innan tävlingen. Jag tog möjligheten och har nu skaffat nya erfarenheter. Detta blev av för att jag vågade tacka ja och ville testa på hur det funkar med triathlon som jag aldrig varit med om förut. Och hur fick jag ens möjligheten? Jo, för att jag har nätverkat och blev tillfrågad av en studentkollega. Avslutningsvis, sportjobb kan se ut på många olika sätt och de kommer inte av sig själva, utan se till att våga ta chansen, skaffa nya erfarenheter och knyt nya kontakter. För min egen del har jag träffat väldigt många och det är något jag fortsätter med varje dag och varje vecka.

Skapa en bra vecka!

Jakob

Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

Intresserad av livet som en sportagent?

Lärdomar från planen

Guiden för att jobba i sportbranschen

Vore kul att få veta dina åsikter. Vad lärde du dig ovan? Vad vill du ha mer eller mindre av? Låt mig veta. Du får gärna mejla Sportidealisten eller ta kontakt på sociala medier (Twitter lägg till #Sportidealisten så jag hittar den & LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar alla kontaktuppgifter längst ned på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

Har du anmält dig för månadens trendspaning? Om inte så klicka här!

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s