Från integrationsprojekt till världens kanske första burkinideltagare

Från kommunkamp i form av begränsade träningstider till nya möjligheter för nyanlända kvinnor och världens första undervattensrugbylag i burkini. Detta är en vardag för undervattensrugbyföreningen Felix i Göteborg.


Sportidealisten Lediga Sport Management Jobb Idrottsvetare Lediga SportJobb Lediga IdrottsJobb Sportkarriär Jobba med sport Sportutbildning idrottsutbildning jämställd idrott kvinnor damidrott damfotboll damsport
Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar det här: Kan framtidens kvinnor bli idrottsproffs?

Vilka är FELIX DF?

Felix Dykförening (Felix DF) spelar Undervattensrugby (UV-Rugby). Klubben har i dag aktiva medlemmar från tonåren till dryga 50 år, som spelar herr-, dam-, och juniortävlingar i UV-Rugby. Träningarna bedrivs från nybörjar- upp till landslagsnivå.

Vad är Undervattensrugby?

Undervattensrugby är ingen lek, det är på allvar. Under ytan finns stora och små, killar och tjejer, och du får inte vara rädd att bli fasthållen. ⠀
🏊‍♀️⠀
Undervattensrugby är en fullkontaktsport med sex spelare på kanten och sex i vattnet. Man gör mål genom att trycka ner hela bollen i en korg som är placerad på botten av bassängen.⠀
🏊⠀
Undervattensrugby är inte som någon annan sport eftersom den är tredimensionell. Du kan bli attackerad eller anfallen både uppifrån och nerifrån, från höger eller vänster, framifrån eller bakifrån.

Utövas under vattenytan i 3,5-5 meter djupa bassänger.

Spelarna har blå eller vita mössor och har baddräkt/badbyxor, mask, snorkel och simfenor.

Går ut på att placera en boll i motståndarens korg som är placerad på bassängens botten.

Varje lag består av en trupp på 15 spelare, varav 12 spelare deltar i en match. Sex spelare befinner sig i vattnet samtidigt. Byten sker regelbundet.

Den effektiva speltiden är 2×15 minuter.

Se mer här.

Team Phoenix

Jag vill träna på att känna mig trygg i vattnet, säger Britney Bassie, 17 år.

Under 2017 startade Dykföreningen Felix från Göteborg ett lag i undervattensrugby för nyanlända tjejer berättar Ida Fossenstrand som är tränare och en av initiativtagarna till projektet till Sveriges Radio. Varför gör dykföreningen Felix detta? Jo, för att öka integrationen och dessutom är simkunnigheten ofta låg inom den här gruppen. Det hela började med att försöka få ihop 25 flickor/kvinnor i en simskola och att minst fem skulle vilja lära sig spela undervattensrugby. Slutmålet var att två av dessa slutligen skulle stanna permanent i klubben.

Tränare för laget, som kallas Felix Phoenix, är Ida Fossenstrand och Leandra Caldarulo som själva spelar undervattensrugby i Felix damlag. Det var under förra hösten som de bestämde sig för att göra något positivt för nyanlända tjejer, en grupp där simkunnigheten ofta är låg.

Undervattensrugby är en fantastisk möjlighet till inkludering. Man lär sig simma och blir van vid den svenska badkulturen samtidigt som man får nya vänner och ett nätverk, vilket är viktigt för att komma in i och bli en del av vårt samhälle, säger Leandra Caldarulo. 

Utmaningen är inte så mycket att få ihop tillräckligt med deltagare, snarare lämpliga träningstider. Så här beskriver föreningens ordförande situationen till Göteborg Direkt:

Vi har en bassängtid mellan 20.30 och 21.30 på torsdagar. Många tjejer bor inte i närheten utan i nordöstra Göteborg så att träna så sent blir problematiskt. Många går på gymnasiet och kommer hem väldigt sent, säger Leandra Caldarulo.

Se mer här

Världens första undervattensrugbylag med burkini

De har tvingats fly från sina länder och lämnat vänner och anhöriga bakom sig. De flesta av medlemmarna i laget är från Syrien och Somalia, någon är från Eritrea. De bor spridda över Göteborg och flera av dem är ensamkommande.

Som du kan läsa via instagraminlägget ovan är dessa nya spelarna unika. De spelar i burkini och inspirerar många andra med hijab. Målet med satsningen är att spelarna ska integreras och så småningom gå över till Felix damlag och föreningens ordinarie verksamhet.

I september 2017 kunde de inte simma – nu har de åkt på sin första tävling i undervattensrugby. Kvinnorna i integrationsprojektet Felix Phoenix tar sig gärna vatten över huvudet.

Fredagen den 29:e mars tog tio av projektdeltagarna från Felix Phoenix bussen till Köpenhamn och sin allra första undervattensrugbytävling, nystartade Ladies Amager Cup, en av Europas få damturneringar. Från att inte ha kunnat simma alls är de nu simkunniga, tar sig lätt ner på fyra meters djup och är bekväma med cyklop, snorkel och fenor.

Målet för deltagandet i turneringen var att ha kul, lära sig att tävla och att bli bättre på undervattensrugby. Just att har roligt har varit ett ledord genom hela projektet och en viktig framgångsnyckel säger Leandra Caldarulo.

Hur slutade det då? Jo, deltagarna gjorde en härlig insats där de vann Fair play priset (se instagrambild).

Skapa framgångsrikt integrationsprojekt

Frågan du kanske undrar. Hur startade de upp och rekryterade? Svaret på frågan ges i en intervju i Föreningskraft från ordförande, Leandra Caldarulo från Dykföreningen Felix:

Vi använde flera kanaler för att försöka få en så bred spridning som möjligt. Vi skickade exempelvis ut information till alla HVB-hem som hade personer i vår målgrupp. Vi kontaktade även idrottslärarna på språklinjerna på Angeredsgymnasiet som hjälpte oss att sprida informationen. Av en slump kom vi också i kontakt med Sveas, en skola för lågutbildade och analfabeter, där vi också hittade vår målgrupp och spred budskapet.

Sportidealistens lärdomar

Från ett integrationsprojekt till fler simkunniga personer, deltagande i SM och världens kanske första burkinideltagare. Felix Phoenix, ett integrationsprojekt med flera samhällsnyttiga mål.

I den ursprungliga projektplanen skulle 25 flickor/kvinnor tas in i en simskola och mål sattes: fem personer skulle vilja lära sig spela undervattensrugby och att två av dem skulle vilja stanna permanent i klubben. I dag har omkring 90 individer deltagit regelbundet i verksamheten, ca 45 av dem är i dag simkunniga och på Felix Dykförenings damträningar i undervattensrugby deltar nu cirka 16 personer från Felix Phoenix regelbundet. Några av dem är också med på mixträningarna. 

Integrationsprojektet Felix Phoenix, drivs av Felix Dykförening och syftar till att öppna upp sportdykarsverige för en helt ny målgrupp, fast också till att göra klubben mer livskraftig. Dessutom till att ge nyanlända flickor och kvinnor livsviktig kunskap, bättre självförtroende och bättre medvetenhet kring sina egna kroppar och till att ge dem en ny väg in i det svenska samhället.  

Sveriges första och kanske världens första undervattensrugbyspelare i hel burkinidräkt kommer från Felix Dykförening. Detta ger inspiration till fler, att det är möjligt att träna och spela undervattensrugby för alla och att med engagemang från personer i föreningslivet kommer du långt oavsett utmaningar.

Har du testat på undervattensrugby? Skulle du våga? Vad tycker du? Kommentera i kommentarsfältet under artikeln.


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

Mänskliga rättigheter i världens största sport 2024

Vad kan sport göra med hållbarhet?

Ta inget för givet

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.