Mer än fotboll

Fotbollsmatcher innehåller fantastiska och mindre fantastiska prestationer. Under fotbolls VM har vi fått se både ock. När Sverige spelade mot Tyskland var det en stark prestation från Sverige, trots förlust. Men tyvärr blev det fokus på en spelare från svenska fans som betedde sig illa med hatkommentarer på sociala medier. Detta tog fart i debatter hit och dit, men låt oss verkligen hoppas att vi ser ett bättre uppförande framöver. Vi ska alla vara stolta över de som representerar Sverige. I veckans inlägg blir fokus på fotboll, fast att det kan vara mer än bara fotboll.


Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb IAKS
Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar den här: (Morgondagens idrottsanläggningar)

Varför är fotboll mer än ett spel?

Under flera år av Sport Management studier har jag frågat mig själv denna fråga i samband med lektionerna. Men har jag blivit mer medveten om denna fråga? Ja! Har jag rätt svar på frågan? Nej! Men låt mig visa varför fotboll är mer än bara en sport.

Fotbollens början

För att förstå en komplex fråga utan rätt eller fel svar kommer jag att börja mina reflektioner om fotbollens historia. 1618 utförde James VI (känd som James I i England och Skottland) ett manifest som godkände att spela fotboll på söndagar, främst tack vare aktivitetens positiva hälsoskäl. Det här var bara en del av en större anledning till att vara fysiskt aktiv. För förr i tiden arbetade människan hela veckan förutom på söndagar, där människan kunde fokusera mer på sig själva än samhället och spela exempelvis fotboll för en bättre hälsa. Fotboll var inte en tävling och sport, utan det var ett verktyg för att vara hälsosam.
Vidare under flera decennium spelades fotboll i olika former, men när väl reglerna var lika överallt, blev fotboll fött på riktigt. En viktig milstolpe är det engelska fotbollsförbundets (Football Association, även kallat FA) födelse i England den 26 oktober 1863. Innan det datumet fanns det ingen uppsättning av fotbollsklubbar som spelade fotboll som utgick utifrån samma regler. Grundandet av fotbollsförbundet förändrade detta läge.

Globaliseringen

Detta är för mig och många andra starten på den globala sporten fotboll. När de brittiska arbetarna reste världen över hade de denna grund med några enkla regler och på så sätt blev fotbollens regler, “språk”, globaliserat. Fotboll är inte bara ett spel, en tävling och sport, det är ett globalt språk som sker på olika platser världen över. Var du än är, kommer du att kunna dela och känna igen fotbollskulturen.
Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb

Fotboll som en hjälpande plattform

1930 spelades första fotbolls VM bestående av 13 lag och detta var födelsen av en tvärkulturell upplevelse. Ett spel där deltagande länder delar med sig av sin egen kultur både i de städer där VM spelas i, men också bland de olika spelarna i turneringen som talar olika språk. Med hjälp av en domare skapas en ömsesidig förståelse och ett gemensamt språk, engelska används för att kommunicera. Från 13 länder år 1930 till 2018 med 211 länder som är medlemmar i FIFA. FIFA, är det internationella förbundet för all fotboll. I dag med FIFA behövs en struktur med massa kvalmatcher inför det stora grupp- och slutspelet i VM och detta tack vare det globala spelet som nästan alla länder spelar. En förhoppning med denna utveckling är att fotbollen som utövas runt om i världen har stora möjligheter att fungera som en plattform som förenar nationer och hjälper till att bygga upp länder.
Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb

Samma sport, olika villkor

Fast, eftersom fotbollen har utvecklats till ett så stort fenomen måste den kontrolleras för att få en struktur. Det är alltid någon som har makten för att styra en organisation och en sport som ska fungera under lika villkor för alla. Men ansvaret för att ha allt under kontroll har blivit alldeles för stor för att hantera inom fotbollen. FIFA har varit i blåsväder flertalet gånger och de försöker göra olika arbeten runt om i världen för att hålla ett gott rykte. Trots att FIFA har bestridit till exempel diskriminering, är det fortfarande så att många flickor växer upp till kvinnor utan att ha chans att spela i ett lag eller veta hur det känns att göra ett mål.
Kanske är följande en förklaring? Från och med januari 2016 var det endast två av de 209 presidenterna i medlemsorganisationerna i FIFA kvinnor! Jag skulle vilja påstå att fotbollen är mer fokuserat på män. Det har varit flera olika exempel där kvinnor får stå i skuggan av männen, både i den lokala fotbollsföreningen och bland proffsen. Ojämlikhet mellan könen borde inte få vara problemet. Så genom att säga detta hoppas jag att vi kommer gå tillbaka till spelet och sporten fotboll och de tvärkulturella erfarenheterna och använda fenomenet fotboll som en “game changer”. Det finns många intressanta arbeten och människor som gör skillnad och vi behöver fler med driv för att ge lika villkor. Tips är att läsa Anna Thomassons krönika här men även att kolla in bland annat BP, FairPay, Futebal dá Força, Locker Room Talk. Att göra skillnad på en plats i världen kan med hjälp av fotbollen göra att det sprids runt om i världen.

Sportidealistens lärdomar

Fotboll är till grunden ett simpelt spel med X antal spelare, en fotboll och två mål. Det laget som gör mer mål än det andra vinner. Vad vi kan se från starten av det vi i dag kallar fotboll, var att det krävdes regler som båda lagen utgick ifrån. Dessa regler och sportens enkelhet av material har hjälpt sporten att växa och har lett till att fotboll är ett globalt fenomen. Detta har bidragit till att språket inte alltid är en utmaning när olika länder möter varandra, utan fotbollens regler kan bli ett universellt språk och förena nationer.
Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb
Så länge alla kan ha samma villkor kan fotboll vara en hjälpande plattform. Dock ligger kvinnornas roll långt efter. Det är skrämmande att se hur få kvinnor som är involverade i fotbollens huvudorganisation för världens alla länder, dessutom är det dålig representation i respektive länders egna fotbollsförbund. Med detta sagt, behöver vi anpassa oss och låta fler människor ha lika villkor.


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

Mänskliga rättigheter i världens största sport 2024
Tanken om lika till olika
Delaktighet med #viärsverige

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.