24 sporter du inte har koll på?

Tycker du det bara visas fotboll, golf, handboll och ishockey på Tv:n? Brinner du för sporter som det sällan skrivs eller rapporteras om? Då är SM-veckan din favoritvecka på året! Att alla idrotter har svenska mästare är inte konstigt. Däremot att det finns över 70 idrotter där bara ett fåtal får mediaövervakning och lyfts fram till allmänheten, låter inte så rättvist. Vad är SM-veckan och varför är det intressant? Det ska jag ta upp här.


Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb BAUHAUS Svenska Skidförbundet Baui Hållbar Idrott Fritidsbanken
(Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar det här: (Smart och hållbar idrott)

SM-veckan

Enligt SVT var det en av de “mindre” idrotterna, de som sällan får mediaövervakning eller sponsorer och får kämpa för en elitkarriär, det var dem som grundade idén, SM-veckan. Ulf Karlsson, ordförande i Svenska Squashförbundet kontaktade SVT för att påpeka bristen på bevakningen av idrotters SM-tävlingar. Idén handlade om att samla de idrotter som hade dålig mediabevakning under ett arrangemang tillsammans. Sedan 2009 hålls en vinter- och en sommarvecka, där vinter och sommarsporter samlas tillsammans var för sig.

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb
Hos Sportidealisten hittar du varje vecka nya sportjobb, klicka här för att gå till sportjobbssidan

SM-veckan vinter

För tio år sedan lanserades den första SM-veckan i Sundsvall med fem sporter. Nu när det är tio års jubileum är vi tillbaka där det en gång började, i Sundsvall. Under dessa tio år har både antalet deltagande sporter ökat och tittarsiffrorna via TV.
Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb
SM-veckan drivs av Riksidrottsförbundet i samarbete med specialidrottsförbunden som deltar och värdstaden för veckan. En vecka fylld med svenska mästerskap i olika idrotter. Årets vintervecka startar 28 februari och pågår till 3 mars. En vecka där 24 idrotter gör upp om respektive mästartitel.
Deltagande idrotter

  • Alpinrodel
  • Alpint (parallellslalom)
  • Badminton
  • Boule
  • Bowling
  • Brottning
  • Crosskart
  • Cykeltrial
  • Danssport
  • Draghundsport
  • Dragkamp (individuell)
  • Freeskiing (big air)
  • Längdskidor
  • Radiostyrd bilsport
  • Rallycross
  • Rallysprint
  • Rullstolsrugby
  • Skicross
  • Snowboard (big air)
  • Softboll
  • Stadioncross (snöskoter)
  • Styrkelyft (lag)
  • Virtuell bilsport (ny i SM-veckan)
  • X-trial

Öka kunskapen

Efter att ha gått igenom de deltagande sporterna är min fråga till dig, hur många känner du till?
Känner du dig säker eller kanske bara hört talas om sporterna fast saknar kunskap hur de fungerar? Du kan vara lugn. SM-veckan har gjort snygga och innehållsrika inlägg via sitt Instagramkonto. På några sekunder kan både du och jag svepa höger och öka vår kunskap vad de olika sporterna verkligen går ut på. Det kallar jag att öka kunskapen.
https://www.instagram.com/p/BsXmt6Wn3z8/
https://www.instagram.com/p/BscuxgEnF5z/
https://www.instagram.com/p/BsnSuaNnzU6/
https://www.instagram.com/p/BsxTLWeHtnF/
https://www.instagram.com/p/Bs7k1YEnMhc/

Smart biljettsystem

Inte nog med att det är Charlotte Kallas hemmaplan, det är även en folkfest under kyliga dagar och vad passar då inte bättre än att klä sig varmt med en mössa? Köper du en SM-veckamössa (299 kr) har du inte bara ett varmt huvud, det är även din inträdesbiljett till alla evenemang, du åker gratis på alla bussar inom Sundsvalls kommun under veckan och sist men inte minst, du kan vinna priser med hjälp av mössan. Smart va?

Kan du inte vara på plats så finns SVT Sport till hjälp. De sänder SM-veckan och här ser du vilka sporter som sänds när.

En mötesplats för hela idrotten

SM-veckan är inte bara en vecka fullt med elitidrottare som tävlar. Det är peppande publik, och andra mötesplatser så som seminarier, ett flertal svenska toppartister, unika mösslotterier, hockey-bockeyturneringar och en hel del till som hålls under veckan.
Följande ämnen berörs under veckans seminarier:

30 januari (12.30-14.00): En inkluderande och jämställd idrott, Stora torget
31 januari (14.00-15.30): Betydelsen av större arrangemang för regionen – tillväxt, hållbarhet och stolthet, Stora torget
1 februari (15.30-16.30): After work: ”Stopptid med Jens Lind” och ”SM-veckan 10 år”, Stora torget

Sportidealistens lärdomar

Vad kan man säga om SM-veckan? Det är en häftig vecka fylld med massor av olika sporter, atleter och det är helt enkelt en stor folkfest! Grundidén har verkligen tagit fart, tio års jubileum är inte dåligt. Kan det bli i år som tittarsiffrorna når över miljonen?
Från fem sporter till 24 på vintersidan visar på att fler och fler sporter blir en del av arrangemanget. Fler atleter får chansen att dels synas i media och även själva får chansen att se andra idrotter. Dessutom innebär det att fler specialidrottsförbund får vara med och hjälpa till, alltså mer folk får jobb.

Slutligen, vinterveckan har en intressant idé med att köpa en SM-mössa och få full tillgång till hela vecka och dessutom vara med i flera olika tävlingar. Det gör inte bara att folket får hålla sina huvuden varma, utan det kan ge en uppmaning att se på flera sporter när de väl är på plats. Det kommer synas via TV att alla går runt likadant och marknadsför SM-veckan ännu mera. Således win-win för alla parter.
SM-veckan har visat på ett ökat intresse bland media och i samhället. Idén om att få en bättre mediabevakningen har genomförts och fler “mindre” sporter har hoppat på tåget. SM-veckan är ett smörgårdsbord med Sveriges bästa idrottsutövare på en och samma plats, i media och framför Tv:n. SM-veckans ambition att vara en idrottslig folkfest har gått i uppfyllelse. Den bidrar dessutom med att öka kunskapen om vilka sporter vi kan utöva på vintern. Fråga är vilken din nya favoritsport är efter 3 mars?


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

Unik fansaktivering
Olika engagemang för bättre event
Tips till ökad publik och sponsring

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.