Fyra tips till sportjobbet

Varje år börjar flera hundra studenter i Sverige sin resa till att få närma sig sitt drömjobb, att få jobba i sportvärlden. Frågar du dem vad de vill bli eller arbeta med, svar de flesta “jag vet inte” eller “kanske något inom …fotboll/ridsport (eller annat sport som är favoritsporten). Efter studietiden tänker många att det är äntligen dags för drömjobbet. Däremot är det inte många som vet vart det finns eller hur de ska hitta det. Detta är ett problem för många och det är därför Sportidealisten finns till, en samlad plattform som bidrar med inspiration, kunskaper, lärdomar och lediga sportjobb i Sverige och internationellt. I detta inlägg får du fyra tips hur jag lyckades få ett sportjobb. 


Sportidealisten Lediga Sport Management Jobb Idrottsvetare Lediga SportJobb Lediga IdrottsJobb Sportkarriär Jobba med sport Sportutbildning idrottsutbildning Svensk Bilsport Digital kommunikation
(Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar det här: (Svensk Bilsports framtid)

Du behöver inte kunna allt

Snart är det augusti och dags för Malmö att arrangera ett nationellt och ett internationellt idrottsevenemang, Malmö Triathlon, samt European Cup. Det får mig att minnas tillbaka 2018 års upplaga. Två dagar innan blev jag tillfrågad att hjälpa till. Men jag kunde ingeting om triathlon. Jag sa ja. Så här i efterhand är jag väldigt tacksam för möjligheten som jag fick. Trots en intensiv helg som gjorde mig lite sliten resten av veckan fick jag nya och färska erfarenheter från ett jobb i sportens värld. Att säga ja till detta hade aldrig varit möjligt om jag inte vågat lite på mina erfarenheter, att se utmaningar som möjligheter och att lära känna och träffat nya människor.

Möjligheten

Lediga sportjobb växer inte på träd och speciellt inte avlönade sportjobb. Det finns över 600 000 ideella ledare i Sverige som lägger ner sin tid för att fler ska kunna träna och tävla i en idrott. För att du ska kunna arbeta med sport gäller det att ta vara på alla möjligheter som ges. För att ge exempel, har jag arbetat både ideellt och avlönat med sporter som jag både är intresserad av och mindre intresserad av. Jag kunde inget om triathlon. Det har helt enkelt handlat om att ta vara på möjligheten och se det som ett steg på vägen för att skaffa erfarenheter, som kan leda till framtida drömjobb.

Erfarenheter

På tal om möjligheter till erfarenheter, där har jag varit tacksam för de chanser som dykt upp på min resa. Allt i från att jag arbetat ideellt på Nordea Masters, Stockholm Open till min praktik på fotbollsappen Tonsser. Fast även avlönade arbeten på Fotbolls EM eller Ishockey VM. Dessa och flera möjligheter till, har hjälpt mig på vägen och berikat mig med flera gedigna erfarenheter som kommer bra till användning nu och framöver. Mycket är upp till dig. Det krävs att du vågar testa på nya erfarenheter och sporter du inte kan.

Våga

Att våga testa på något nytt är något jag gärna gör med det mesta, allt från olika maträtter till sportjobb. En sak jag intalar mig själv är ”du vet inget förrän du har prövat, hellre tacka ja och veta att det var inget för dig än att tacka nej och aldrig veta vad du gått miste om”. Vad jag menar är att du måste våga testa nya saker i livet för att utvecklas. Du vill inte blicka tillbaka och ångra en möjlighet du inte tog. Att våga ta nya möjligheter leder alltid till erfarenheter du kan dra lärdom av. Dessutom erfarenheter du kan övertyga potentiella arbetsgivare.

Nätverka

En sak som jag fick höra mycket under mina första år på Sport Management utbildningen var, ”ni måste nätverka”. I början kände jag att det inte behövdes. Fast i själva verket vågade jag inte riktigt tro på det eller förstod vad som skulle vänta runt hörnet när jag väl började att lära känna andra människor inom sportbranschen. Även om du inte kan få hjälp eller hjälpa personen i dag, kan ni någon gång senare stöta på varandra och erbjuda varandra hjälp.
Sedan 2017 har jag i dag en kul och hedrande roll i EASM (den europeiska föreningen för Sport Management) som studentrepresentant och det är mycket för att jag har vågat ta kontakt med nya och okända människor. Eller för att koppla till den inledande delen, hade jag inte nätverkat med nya studenter från mitt universitet, hade jag aldrig fått chansen att arbeta på Malmö Triathlon och European Cup och dessutom få hissa upp svenska flaggan till Lisa Norden.

Ta chansen du också!

Nu är det som sagt dags igen. Snart är det augusti och den 3-5 augusti är det dags för de nationella och internationella idrottsevenemangen, Malmö Triathlon och European Cup. När du läser detta har du förhoppnings mer tid än mina två dagar att ta beslutet. Vill du vara med och uppleva tävlingen på nära håll? Våga ta steget och passa på att lära känna de andra som kommer arbeta under dessa dagar. Vem vet, kanske leder det till ditt drömjobb i sportens värld? Just nu söker Malmö Triathlon och European Cup positiva, engagerade och serviceinriktade eldsjälar som vill vara en del av sitt CREW för att skapa ett av sommarens hetaste idrottsevenemang.

Sportidealistens Lärdomar

Jag brinner för att hjälpa andra att hitta sitt drömjobb inom sport. Det finns så mycket jag vill berätta om när det kommer till tips och lärdomar för att arbeta i sportens värld. I detta inlägg har jag berättat om hur jag själv har gått tillväga och hur jag gör för att ständigt arbeta med min dröm, sportens värld. Mina fyra tips för att lycka få sportjobb handlar om att ta möjligheten, skaffa erfarenheter, våga ta steget och nätverka.

Inledningsvis har jag berättat om min involvering i Malmö Triathlon och European Cup och detta var en möjlighet som dök upp två dagar innan tävlingen. Jag tog möjligheten och har nu skaffat nya erfarenheter. Detta blev av för att jag vågade tacka ja och fick därför testa på hur det funkar med triathlon som jag aldrig varit med om förut. Fast, hur fick jag ens möjligheten? Jo, för att jag har nätverkat och blev tillfrågad av en studentkollega.

Avslutningsvis, sportjobb kan se ut på många olika sätt och de kommer inte av sig själva. Utan, du måste se till att våga ta chansen, skaffa nya erfarenheter och knyta nya kontakter. För min egen del har jag träffat väldigt många och det är något jag fortsätter med varje dag och varje vecka.

Har du testat dessa knep? Har du ett eget förslag? Kommentera i kommentarsfältet under artikeln.


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

Guiden för att jobba i sportbranschen
Utbildningsprogram skapar fler sportjobb
4 tips till ett bra personligt brev

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

Comments are closed.