Guiden för att jobba i sportbranschen

Har du alltid drömt om att jobba med sport? Eller kanske är du redan involverad på ett eller annat sätt men har funderat på vad som krävs för att nå nya steg i karriären? Perfekt för då bör du läsa vidare nedan!
I veckans inlägg kommer (kanske) den ultimata guiden till ditt drömyrke som handlar om följande:

  • Det gäller att ha tur
  • 3 tips för att sticka ut
  • Tre saker du bör göra varje dag om du vill jobba inom sportbranschen
  • Fem saker som en bra sportkonsult behöver besitta

Sportidealisten idrottsvetare sportentreprenör sportinnovation sportutveckling
(Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar den här: Ta inget för givet)

Det gäller att ha tur

Tur och tajming är vad som krävs för drömrollen inom sport, i alla fall om du frågar James Murray, Senior Business Strategy Manager hos Arsenal. Bakom dessa två (tur och tajming) står främst turen av en ny tjänst, men även att han tidigt tog kontakt med flera personer inom sportindustrin några år innan anställningen. Hans nuvarande boss var en av dem. Murray nämner även att han fick ett nej första gången vid en ansökan några år tidigare. Trots det höll han kontakten med flera nya kontakter och jag tycker att han förvaltade de väl med tanke på att han några år senare ansökte igen och fick jobb.

Tips för vad som passar in?

Om Murray själv skulle rekrytera idag så skulle han söka någon som är problemlösare, har hjärta och har analytisk förmåga. Har du inga erfarenheter inom sport kan färdigheter från icke sportrelaterade erfarenheter vara lika viktiga om de kan överföras till i det här fallet Arsenals arbete. (Se videon längst ned om du vill se vad hans arbete innebär.)

3 tips för att sticka ut

I denna del kommer några tips som kan ta dig till nya nivåer inom sportkarriären. Nedan får du tre tips av andra personer inom branschen som sedan utvecklar sina tips längre ner.

  • Undersök alla aspekter av sportbranschen och var uppdaterad
  • Arbeta med olika personer och kommunicera väl
  • Bygg ett starkt stödjande nätverk och hoppa på varenda möjlighet som ges

Undersök alla aspekter av sportbranschen och var uppdaterad

Innan du väljer bör du ha en förståelse för alla olika områden. Detta kan innebära nya möjligheter som inte varit tydliga tidigare och kan vara till stor hjälp om du bestämmer dig för ett annat område. Att förbereda sig under studierna är viktigt men minst lika viktigt är det att bygga vidare, speciellt efter studierna.
Även om du inte studerar så kan du ändå göra följande för att undersöka sportbranschen. Besök relevanta event och ta vara på den kunskap och de experter som finns runt dig. Prenumerera på olika magasin eller bloggar inom sportindustrin (jag själv kör EASM, IAKS eller varför inte lyssna på podcasts som SportsGeek och The Tao of Sports Podcast).
Tom Bromley, 25 år, idrottsvetenskap och personlig träning, the University of Bedfordshire. Idag är han akademi sportspecialist för fotbollslaget, MK Dons.

Arbeta med olika personer och kommunicera väl

Var öppen till nya tankesätt utanför din sport och använd din nyfikenhet och passion för att hjälpa andra människor med nya lärdomar. Om du jobbar med eller kommer jobba med atleter kan det vara mindre tekniska problem och mer handla om att förstå dem som människor. Detta innebär att du spendera mer tid till att lyssna till vad en spelare/atlet verkligen vill och vad som motiverar dem till utveckling (det är inte alltid vinster som gäller). Det kan även innebära att förstå vad som hjälper dem att hantera misslyckande och framgångar, vilka hinder de ser. Se till att vara genuint intresserad av personen framför atleten.
– Barbara Daniels, 51 år, studerade engelska, Lancaster University. Idag är hon proffs i cricket och landslagstränare. Hon hjälper även till att utbilda tränare inom sporter som tex golf och inspirerar andra tränare till deltagande och prestationer.

Bygg ett starkt stödjande nätverk och hoppa på varenda möjlighet som ges

Du kommer möta motstånd och hamna i svackor men du kommer även ha möjligheter att få råd, lyssna och förstå. Med hjälp av denna väg har Ward kommit en lång väg som person och i karriären. Du måste ta dig ut och träffa människor, sätt dig själv i situationer för möjligheter. Är du redo att kliva ur din komfortzon så kommer fördelarna finnas där.
Att ta sig utomlands var ett stort steg för Ward, men även något av det bästa han gjort (detta gäller även mig). Det är väldigt givande att undersöka nya miljöer och du lär dig mycket om hur sport upplevs, utövas och används i andra länder. Ibland är det läskigt att ta sig ut i nya saker men fördelarna väger mer än riskera.
Jonathan Ward, 25 år, idrottslärare, the University of Wolverhampton. Idag är han chef för fotbollsutveckling och sponsorskap hos fotbollslaget West Bromwich Albion.

Tre saker du bör göra varje dag om du vill jobba inom sportbranschen

1. Bygg ditt personliga varumärke
2. Nätverka som ett freak
3. Läs

1. Bygg ditt personliga varumärke

Idag förväntas det att du finns på sociala medier. En av de första sakerna som sker när någon ska anställa dig eller connecta med dig är att de kollar dig online. Att bygga ditt varumärke tillåter dig att skapa mer förtroende och bli den där “go to” personen inom ditt fält. Detta kan leda till nya karriärsmöjligheter, nya affärspartnerskap, nya klienter eller till och med olika engagemang med kändisar och influencers.

2. Nätverka som ett freak

Det är ditt jobb att ge någon annan en anledning att connecta med dig eller anställa dig. Om du vill lyckas och ta dig framåt så måste du nätverka och du måste bli bra på det. Oavsett om du är en introvert eller en extrovert person måste du hitta din kommunikationsstil som passar just dig. För vissa innebär detta LinkedIn och bli en mästare på att skapa kontakter, kanske är det just du! För andra kanske det innebär att gå på konferenser i olika städer för att träffa alla i verkligheten. Nyckeln till nätverkande är att bygga autentiskt, genuint och bidra till en relation som gynnar båda.

3. Läs

Läs. Reflektera. Repetera. Om du är i sportbranschen eller försöker ta dig in i den så bör du läsa konstant. Det kan handla om bra hemsidor som Sportidealisten. Det kan vara karriär- och motivationsböcker som Sälj!. Det kan vara relationsbyggande böcker som Never Eat Alone. Det kan vara ledarskapsböcker som Start With Why. Det handlar om att hitta vad du gillar eller vad du vill lära dig och konsumera just det.

Fem saker som en bra sportkonsult behöver besitta

1. Ett toppbetyg
Helst ett Mastersbetyg inom Business Administration/Företagsekonomi eller en PhD. Gärna även något eller några terminer utomlands. Även om Företagande är ett klassiskt fält att studera så kan även juridik eller tekniska program fungera bra. Sist men inte minst ha gärna erfarenhet inom marknadsföring och företagsstrategi, tex via praktik.
2. Din egen sportbakgrund
Helt enkelt förstå känslan “en av oss” för att ha rätt inställning och perspektiv till kunder inom sportbranschen.
3. Okonventionella tänkare och laterala deltagare är eftertraktade
Var rik på idéer och tänk i nya banor. Som exempel inom den digitala världen. Här nämns Adidas och Nike med flera som interagerar och utvecklas med framtiden genom appar och digitala företag. Ytterligare exempel är olika klubbar som utvecklar sin marknadsföring med influencers.
4. Förstå siffror och analyser
Siffror måste bli analyserade och bedömda inom sportbranschen liksom inom vilket annat företag. Du måste se i kristallkulan och sätta företaget/klubben på rätt väg för framgång inför framtiden. Ett stort ansvar som därför kräver att konsulter är säkra på sin sak när de gör bedömningar.
5. Säkert beteende

När du agerar som en expert inom ditt område så måste du kunna övertyga kunden, som förmodligen har bäst koll på sin verksamhet.


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

Vore kul att få veta dina åsikter. Du får gärna mejla (jakob.wikenstal@gmail.com) eller kontakta mig på sociala medier (Twitter, LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar mina uppgifter längst ned på sidan.
På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

 
Här kommer videon där James Murray dels ger sina tips för att jobba inom sportbranschen men även hur hans arbete ser ut.

PS. Om du undrar över bild så är det från Europas Sport Management konferens (den var i Malmö 2018!) som gav många nya kontakter och en roll i styrelsen, så nätverka på och våga vara dig själv och ta vara på alla möjligheter som dyker upp.