Ta inget för givet

Oftast är svaret alltid framför oss utan att vi riktigt ser det. Oftast har vi redan en erfarenhet som vi lutar oss tillbaka mot när vi tar beslut. Men så fort du som jag får en ny upplevelse så tänker vi “aha” och kan då utveckla vårt tänkande framöver. Med detta resonemang vill jag påstå att det finns ett visst tänk utifrån hur man bör använda en fotbollsplan eller ishall. Vi blir ofta begränsade till våra tankar och utförande även vad gäller en sportarena, inte bara personligen.


Fans data sportmarknadsföring Sportidealisten
(Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar den här: 2018, året då fansen är allt

Under den senaste veckan kom jag över ett intressant inlägg på Twitter. Från att se en ishockeymatch enligt följande:


Men är det bara ishockey som kan spelas här? Konståkning är en annan klassisk idrott för ishallens utnyttjande. Vad kan mer hända på isen? Varför inte skapa vad vi själva vill? Följande bild öppnar upp utnyttjandet av en ishall till så mycket mer.


Jag själv börjar få en massa idéer i huvudet. Med en sorts LED-belysning så öppnas nya möjligheter upp. Om du har en yta med möjligheter att skapa vad du vill med olika linjer så kan detta utveckla nya sporter eller varför inte lekar och träningar?

Sportinnovationer

Ytterligare exempel på LED-belysning som den via ishockeyn kan hittas via NIKE och basket. De har sedan några år tillbaka utvecklat möjligheterna till mer utvecklade träningsformer och det blir även extra hjälp för tränarna att visa sina idéer.

Detta fick mig även att tänka tillbaka till ett tidigare inlägg Sportentreprenörer titta hit där följande berättades:
Allt behöver inte vara nya innovationer för att det ska vara en innovation. Utan du kan ta två eller flera saker som redan existerar och kombinera dessa. Något vi har sett är att fotbollsarenor ofta står tomma mellan matcherna. Vad finns det då för saker idag som man kan kombinera ihop för att utnyttja arenorna?
Dels har vi Hinderbana och arenor, Arena Run

Och ett annat intressant område är golf och arenor. Dock lär detta vara omöjligt för svensk kontext. Men tänket är intressant. Eftersom många idrotter idag är baserade på Riksidrottsförbundets (RF) regler så begränsas innovationer inom idrottsutvecklingen till viss del. Detta eftersom om de vill få ta del av ett ekonomiskt stöd och delta i en nationell turnering så kan RF bidra med det. Men samtidigt har nyare idrotter växt fram på egen hand och sedan integrerats med RF, tex skateboard. Så det finns alltid möjligheter!
Sport entreprenör event engagement

Sporttrender

Med innovationer och den ständigt utvecklande teknologin kan nya idrottsutövande och nya former av träningsupplägg utvecklas. När det kommer till dessa områden i detta inlägg så är det något vi kan förvänta oss mer av framöver. Enligt den internationella föreningen för sport- och fritidsanläggningar (IAKS) ligger dessa idéer bara runt hörnet. Multifunktionalitet är ordet som kan hittas i IAKS Trendspaning 2020:

Growing importance of multifunctionality
The individualisation of society is also encouraging the emergence of many new
sports, often with a life-style component. As not all of these sports can have their
own facility, existing sports and leisure facilities have to become increasingly multifunctional.

Avslutningsvis kommer ytterligare en smart design på idrottsutövande. Willem-Alexander Sports Park är till för sport och fritid, företag, organisationer och invånare. Med långa öppettider är detta en drömplats där sportande och massvis av olika mötesplatser skapas för både organiserade som för icke organiserade.
Willem-Alexander Sports Park Sport management entreprenörskap innovation sporttrend sportidealisten sportteknik
Willem-Alexander Sports Park Sport management entreprenörskap innovation sporttrend sportidealisten sportteknik
Istället för att ha en motorväg som separerar två samhällen så har ett gigantiskt idrottskomplex skapats ovanpå motorvägen. Detta bidrar inte bara till en massa idrottande möjligheter, det skapar även en brygga till de två samhällena. Flera olika planer är byggda på toppen av motorvägen som nu blivit en tunnel. Till detta finns ytor för baseboll, softboll, cricket och en löparbana. Som komplement till utomhusytor har även en inomhushall byggts till med omklädningsrum, hallar för olika danser och en stor restaurang.
Snacka om att tänka nytt, annorlunda och bidra med värde för dagens och framtidens behov!

Sportidealistens lärdomar

Våga tänka nytt, försök tänka efter om du kan ta två helt skilda saker och kombinera de två. Tex om du tar basket och spelar på innebandymål med målvakt? Eller varför inte ta simning och hinderbana i en bassäng? Allt måste inte se ut som det alltid gjort. Se bara på följande yta som bidrar med kreativt och utmanar fotbollsspelet.


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

Vore kul att få veta dina åsikter. Du får gärna mejla (jakob.wikenstal@gmail.com) eller kontakta mig på sociala medier (Twitter, LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar mina uppgifter längst ned på sidan.
På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.